Söktext
 Upp   Ned   Mittemellan 

Survival of the fittest  · 2009-02-18 22:09   (5 komm.)


Så här i Darwin-året (han föddes 12 februari 1809) är det väl på plats med en replik på ett mycket mycket vanligt missförstånd: ”Survival of the fittest” betyder inte att den ”starkaste överlever”, utan att den ”bäst anpassade överlever” — oavsett styrkan, så att säga!

Sedan är det inte heller hela sanningen, utan till exempel påfågelns fjäderskrud och liknande kräver ytterligare funderingar och förklaringar där slumpen och egenskaper som inte är direkt överlevnadsbefrämjande men i stället urvalsbefrämjande på annat sätt tillkommer! Att ha långa uppseendeväckande stjärtfjädrar är kanske inte detsamma som att vara välanpassad, eller?

Du som kanske vill läsa Darwins originaltexter: Se här!


 
avdelning: Allmänt   ämne:  

Hela världen består av GMO Att minnas från året 2009


kommentarer

 1. Av  Tore  2009-02-27 21:58    #

  I till och med det ärevördiga P1-programmet Filosofiska rummet den 22 februari 2009 använde programledaren redan i ingressen den klassiska feltolkningen att den starkaste överlever efter Charles Darwins survival of the fittest. – Skärpning, Peter Sandberg!

 2. Av  Andreas Helmersson  2009-03-07 23:56    #

  Mycket bra kommentar Tore, synd att många inte tänker på skillnaden.

 3. Av  MadMan  2013-02-20 23:33    #

  Uttrycket ”Survival of the fittest” myntades av den brittiske filosofen Herbert Spencer, som var samtida med Darwin.

 4. Av  janne andrén  2016-02-19 17:41    #

  Kom att tänka på just detta då jag läste Svetlana Aleksivijitj “Tiden second hand”. I den myllrande tid vi lever i nu blir det än mer tydligt att det är den mest anpassningsbara som överlever.
  Vad betyder det för mänskligheten och evolutionen?

 5. Av  Tore  2016-02-20 14:19    #

  Ja, det verkar vara ganska invecklat det här. Bäst anpassad till vad? Jo till miljön som finns att leva i. Men att kunna anpassa miljön i stället för att anpassa sig själv är väl delvis människans sätt att anpassa sig till miljön? Om man själv påverkar-ändrar-tillverkar miljön så har det väl betydelse för evolutionen också. — Alltså: En organisms anpassning kan innehålla att den förvärvar förmågan att anpassa sin egen miljö! Tanken svindlar längre än till frågan om huruvida det var hönan eller ägget som kom först …


kommentera:

 
     
 
 
 
Upp
Om du misstänker att jag inte fått din kommentar: Skicka samma kommentar igen! Jag vill gärna visa din kommentar om den rör artikeln men har inte själv kontroll över att alla servrar fungerar... / Tore