Söktext
 Upp   Ned   Mittemellan 

Att minnas från året 2009  · 2009-12-12 09:20   (1 komm.)


Barack Obama tillträdde den 20 januari 2009 ämbetet som USA:s 44:e president efter att tidigare ha vunnit presidentvalet. Han är den förste afroamerikan som nominerats för ämbetet av ett större politiskt parti. Han tilldelades samma höst Nobels fredspris för sina insatser för att stärka internationell diplomati och mellanfolkligt samarbete.

Mats Berlin, Lantbruksuniversitetets skogsfakultet och Skogforsk, försvarade på nobeldagen (10 december 2009) sin doktorsavhandling Development of economic forest tree breeding objectives. Opponent var Dr. Luis Apiolaza, School of Forestry, University of Camterbury, Christchurch, Nya Zeeland.

Vargen fridlystes 1966. I oktober 2009 beslutades om att återuppta reguljär jakt på varg under kommande vinter i form av licensjakt för jägare som särskilt registrerar sig.

De första fria valen i det dåvarande Östblocket hölls för 20 år sedan (1989) i Polen. Resultatet blev en jordskredsseger för Solidaritet med ledaren Lech Wałęsa som blev Polens förste folkvalde president.

Berlinmuren öppnades för 20 år sedan (november 1989) och borjade sedan rivas efter årsskiftet. Det så kallade kalla kriget var slut, och världen förberedde sig på att framträda i en helt ny skepnad.

Sammetsrevolutionen i Tjeckoslovakien kallas de händelser på hösten för 20 år sedan (1989) som slutade med att makten i landet överlämnades till en icke-kommunistisk regering med Václav Havel som president.

Rumänska revolutionen startade den 16 december för 20 år sedan (1989) och fick sin kulmen med att presidenten och diktatorn Nicolae Ceauşescu med hustru avrättades på juldagen 1989.

Första månlandningen gjordes för 40 år sedan (1969). Ur Wikipedia: ”Neil Armstrong lämnar månlandaren Eagle den 21 juli (20 juli am. tid) och klättrar ned på månens yta. Han yttrar de berömda orden That’s one small step for man, but a giant leap for mankind (Det är ett litet steg för människan, men ett stort språng för mänskligheten). Man använder en kamera av det svenska märket Hasselblad för att dokumentera det hela.”

Gruvtolvan: På morgonen den 9 december för 40 år sedan (1969) startade en sittstrejk i en gruva i Svappavaara, fortsatte i Kiruna och inom tre dagar hade 5000 anslutit sig till strejken som skulle pågå i ungefär två månader. Det som utlöste strejken var ett dåligt löneavtal men den kom att handla om mera än så. Det var då som vi lärde känna Gruvtolvan i Kiruna.

Gen. Ordet och begreppet gen uppfanns och började användas för 100 år sedan (1909) av den danske botanikern, växtfysiologen och genetikern Wilhelm Johannsen (1857–1927). Han myntade också bland annat termerna fenotyp och genotyp. Med honom uppstod den så kallade neodarwinismen som avlöste den klassiska darwinismen1, vilken saknade insikt om till exempel genmutationer.

Selma Lagerlöf (1858–1940) fick Nobelpriset för 100 år sedan (1909) som första kvinnliga nobelpristagare i litteratur. Hon debuterade 1891 med romanen Gösta Berlings saga efter att ha vunnit en pristävling i tidningen Idun. Till hennes mest kända böcker hör Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige, tänkt som lärobok i geografi.

Naturskyddsföreningen (Svenska Naturskyddsföreningen, SNF) bildades för 100 år sedan (1909) med främsta avsikt att skydda värdefulla naturområden och arter i flora och fauna.

Nationalparker. För 100 år sedan (1909) inrättades Sveriges nio första:
Abisko (arktisk örtagård), Stora Sjöfallet (omväxlande fjällmiljö), Sarek (mäktiga högfjällsmassiv), Pieljekaise (jungfrulig fjällbjörkskog), Sånfjället (legendariska björnmarker), Hamra (särpräglad barrurskog), Ängsö (skärgårdsidyll), Garphyttan (äldre odlingslandskap) och Gotska Sandön (exotiska stränder).

Hundra år senare (2009) bildades Sveriges 29:e nationalpark: Kosterhavet (salta klippor och öppet hav).

1
Charles Darwin (1809–1882) föddes för 200 år sedan och för 150 år sedan (1859) publicerade han sitt revolutionerande verk On the Origin of Species (“Om arternas uppkomst”).

Slaget i Sävar 19 augusti för 200 år sedan (1809), då Sverige förlorade Finland i slutet av finska kriget, var det sista stora fältslaget på svensk mark. Fred slöts i Fredrikshamn (fi. Hamina) i september samma år. Finland blev då ryskt storhertigdöme och förblev så fram till 1917 då ryska revolutionen förändrade världen.


 
avdelning: Allmänt   ämne:  

Survival of the fittest Hans Roslings världsstatistik


kommentarer

  1. Av  Emma Hörnblad  2009-12-26 20:00    #

    Kul Tore! Nu har jag din länk!
    Emma


kommentera:

 
     
 
 
 
Upp
Om du misstänker att jag inte fått din kommentar: Skicka samma kommentar igen! Jag vill gärna visa din kommentar om den rör artikeln men har inte själv kontroll över att alla servrar fungerar... / Tore