Söktext
 Upp   Ned   Mittemellan 

Sjuksköterskeupproret  · 2008-03-29 15:37   (2 komm.)


Eller kanske det var Sjuksköterskeuppropet – se i alla fall Löneupproret 2008www.upproret.se, där vem som helst kan ge sitt stöd genom att skriva under.

När vi förr eller senare blir tvingade att rekonstruera hälso- och sjukvården på de verkligt behövandes villkor (inklusive dem som saknar förutsättningar att själva vara rationella vårdväljare) ska vi också fördela resurserna bättre än nu: Bland annat mer till dem som tar det största personliga ansvaret gentemot patienterna och mindre till dem som främst expedierar och administrerar.

Även många läkare (förhoppningsvis de flesta) har förstått dagens ohållbara situation. En överläkare skriver (på upprorslistan): “Utan våra närmaste medarbetare, nämligen sjuksköterskorna, är vi läkare helt vingklippta i vårt arbete med patienterna. Sjuksköterskans arbete är högkvalificerat och hon/han kan inte ersättas av någon annan yrkesgrupp.”

Vårdarbetsgivarna måste inse, att vården inte kan rationaliseras på samma sätt som arbetet vid en tillverkningsindustri med allt färre medarbetare i specialiserade arbetsuppgifter. Själva basen i verksamheten kan aldrig rationaliseras med den mallen, även om den förstås kan vara tillämpbar en högspecialiserad undersökningsavdelning på sjukhuset

Med samma rationaliseringsmodell ute bland människorna uteblir efterhand remisserna till den rationella undersökningen (då tillkommer förstås den ultimata rationaliseringsmöjligheten: lägg ned undersökningsavdelningen!)


 
avdelning: Allmänt   ämne:  

Tomt’n hansch ’n-Viktor (Viktors tomte) Ubuntu för en vanlig användare


kommentarer

  1. Av  Tore  2008-05-28 20:12    #

    I dag domnade upproret bort i och med att Vårdförbundet accepterade ett medlarbud som, vad man kan förstå av kommentarerna, är mycket inriktat på förhoppningar om extrapengar från de lokala förhandlingarna med kommuner och landsting. Lycka till …

  2. Av  jon  2012-03-30 14:55    #

    Se till att att gå ur VF och bilda eget för syrrorna. Ni kan inte släpa med hela patrasket i löneförhandlingarna, ni kommer ingenstans då.


kommentera:

 
     
 
 
 
Upp
Om du misstänker att jag inte fått din kommentar: Skicka samma kommentar igen! Jag vill gärna visa din kommentar om den rör artikeln men har inte själv kontroll över att alla servrar fungerar... / Tore