Söktext
 Upp   Ned   Mittemellan 

Konverter och router för fiberkabel  · 2007-08-07 02:36   (1 komm.)


Vad monterar man och ansluter till fiberkabeln för bredbandet hemma?

För att kunna använda ljussignalerna från en fiberkabel i vanliga datorer måste de göras om (= konverteras) till elektriska signaler: Fiberkabeln kopplas till en konverter som har ett vanligt nätverksuttag för en dator (och kanske fler uttag för också TV och telefon).

Vanligtvis kopplar man inte in en vanlig dator direkt i konverterns datoruttag. Man ansluter i stället en nätverksenhet (en gateway) så att man kan koppla in fler än en dator. För hemmabruk är nätverksenheten oftast en enkel router med uttag för kanske fyra kabelanslutna datorer och/eller för trådlös (wireless) anslutning av datorer i närheten. En sådan router kallas till exempel “wireless gateway” eller liknande beroende på vilka finesser den är utrustad med (bättre utrustning = högre pris).

Förutom att flera datorer kan användas samtidigt får man med en
gateway/router också vanligtvis en automatisk brandväggsfunktion till varje inkopplad dator. Därför rekommenderar man till och med att skaffa en router även för bara en enda dator (de billigaste kostar bara en par-tre hundralappar).

En gateway/router är själv en dator som är byggd för att sköta trafiken mellan det yttre nätverket (WAN = wide area network) och hemmanätverket (LAN = local area network = anslutna datorer; WLAN = wireless LAN).

Konvertern placeras där fiberkabeln kommer in i huset. Routern kan placeras bredvid, men inget hindrar att den i stället placeras långt ifrån. Den kan anslutas med kabel på mer än 50 m. Både konvertern och routern behöver anslutas till ett vanligt eluttag.

Det finns också kombinerade apparater som till exempel “intelligenta konvertrar” som kombinerar konvertern med vissa routerfunktioner så att det är lämpligt att direkt ansluta åtminstone en dator. Då behöver man en ytterligare nätverksenhet bara ifall man vill ansluta fler datorer eller ansluta trådlöst.

Anmärkning: Vid internetanslutning med till exempel ADSL används ingen konverter utan i stället ett modem som konverterar telefonsignaler till datasignaler. Till modemet kopplar man gärna en router på samma sätt som ovan. Det finns också ADSL-modem med inbyggd routerfunktion för direkt anslutning av fler än en dator.


 
avdelning: Allmänt   ämne:  

Telias kundtjänst Tomt’n hansch ’n-Viktor (Viktors tomte)


kommentarer

  1. Av  Lotta Hörnblad  2007-08-07 13:23    #

    Bra skrivet!!!!


kommentera:

 
     
 
 
 
Upp
Om du misstänker att jag inte fått din kommentar: Skicka samma kommentar igen! Jag vill gärna visa din kommentar om den rör artikeln men har inte själv kontroll över att alla servrar fungerar... / Tore