Söktext
 Upp   Ned   Mittemellan 

Introduktion till Matematiken  · 2008-11-22 19:28


Tord Ganelius 1970 Tord Ganelius 1970 Det finns en ganska trevlig bok som berättar om att matematik egentligen är en lek:

Introduktion till Matematiken
av Tord Ganelius (1925—2016), tillgänglig direkt på Nätet.


Nedanstående ur bokens inledning antyder författarens förhållningssätt till livet och matematiken:

“…
Matematiken är en lek. Många skulle kanske säga att matematiken är ett spel, men det är inte riktigt lika bra som beskrivning. Det finns så mycket annat här i världen som kallas för spel eller som betraktas som spel av många människor.

Vad tror nu de andra, de som inte tror att matematiken är en lek? Det finns naturligtvis en massa varianter, men ofta är de förfärligt hemska:

Matematik är ett sätt att greja med siffror, länge och ihärdigt, efter ett givet schema, som förmodligen och i allmänhet är tvåtusen år gammalt. Allt är avklarat i matematiken, för i skolundervisningen nämndes aldrig några olösta problem, möjligen felaktigt lösta. En duktig matematiker måste vara en som kan multiplicera riktigt stora tal, sådana som avståndet härifrån och till Venus, men han blir väl arbetslös nu, när datamaskinerna uppfunnits. …”


 
avdelning: Allmänt   ämne:  

Ubuntu för en vanlig användare ”Tomten” av Viktor Rydberg


kommentera:

 
     
 
 
 
Upp
Om du misstänker att jag inte fått din kommentar: Skicka samma kommentar igen! Jag vill gärna visa din kommentar om den rör artikeln men har inte själv kontroll över att alla servrar fungerar... / Tore