Söktext
 Upp   Ned   Mittemellan 

Telias kundtjänst  · 2007-02-13 22:21   (3 komm.)


28 januari (söndag) Under sista helgen i januari 2007 upptäckte jag att det inte gick att ringa med min fasta telefon (”Telia Bas” med nummerrepresentation + ”Tele2 Nationell telefoni”).

Samtidigt var min ADSL-anslutning (Telenor/Bredbandsbolaget) i god funktion, varför jag tänkte att det kanske är något tillfälligt fel som förhoppningsvis rättas till av sig själv.

29 januari (måndag) Felet fanns kvar ännu på måndag kväll, så jag ringde (hos en granne) till 90 200 där Telias felanmälan-robot svarade och tog emot min felanmälan, automatiskt testade det felanmälda numret och påstod att felet beräknades vara avhjälpt torsdag 1/2 klockan 19:00.

1 februari (torsdag) Felet var inte åtgärdat sent på torsdagskvällen.

2 februari (fredag) Jag felanmälde på nytt nästa förmiddag på alldeles samma sätt som första gången och med en likadan automattest återigen hittade felet. Nu lovades felet vara avhjälpt först på måndag 12/2 klockan 11:00.

Jag lyckades sedan få tala med en människa (efter någon timme i telefonkö) som på något sätt ordnade att jag blev uppringd senare under dagen där någon tog mitt mobiltelefonnummer för att serviceteknikern skulle kunna nå mig ifall det behövdes. Men ingen hörde av sig.

Det enda som hade hänt innan kvällen var att även bredbands­förbindelsen var bortkopplad. Antingen genom någon fumlande teknikers insats under dagen eller − och det är väl mest troligt − tjällyftningens av kopplingsskåpet långsamma fortskridande. Tjälen är starkt misstänkt avbrottsorsakare, eftersom skåpet i fråga enligt uppgift har råkat ut för tjälkrafterna förut med likadan inverkan på grannens telefon­förbindelser.

4 februari (söndag) Ingen hade ännu hört av sig. Jag reste bort den här söndagskvällen och hade förstås mobiltelefon med mig.

7 februari (onsdag) Ingen hade ännu hört av sig. Jag ringde Telias kundtjänst för att få kontakt med någon som hade ansvar för felsökning och reparationer men fick bara tala med sådana som uppträdde som växeltelefonister utan växel att koppla vidare med. Jag kom hem den onsdagskvällen. Felet var inte åtgärdat.

8 februari (torsdag) Jag ringde åter Telias kundtjänstför att få förmedlat kontakt med servicetekniker eller annan personal än robotar och växeltelefonister, men det lyckades jag inte med. ingenting hände på hela veckan. Ingen hörde av sig.

Vid det här laget hade jag fått för mig att servicen i Umeå-området ombesörjs av Flextronics-bolaget, vilka anlitas av Relacom AB som i sin tur anlitas av Telia. Jag började bli övertygad om att kommando­kedjan hade någon brusten länk. En reparationsorder som utgår från felanmälan-roboten verkade inte komma fram, oavsett att roboten hade verifierat felet.

12 februari (måndag) På måndagen ringde jag åter Telias kundtjänst. Den öppnar 07:30 och jag ringde strax efter åtta. Telefonkön var nu så kort att jag fick svar redan innan klockan nio. Jag berättade att reparatörerna förhoppningsvis nu är på väg för att laga felet, eftersom det vid senaste felanmälan förmodades vara åtgärdat den 12/2 klockan 11:00. Jag nämnde att ett bra tips om felorsaken är tjällyftning och att det säkert ska vara till nytta att jag får tala med reparatören för att troligen bespara honom eller henne onödigt arbete med att lokalisera kabelavbrottet.

Nu hände något som jag väntat på i fjorton dagar: Människan(!) i andra änden lovade att omedelbart ta kontakt med Relacom AB i Umeå (förut Flextronics), eftersom han kunde konstatera att ärendet ännu inte hade tilldelats någon reparatör för åtgärd. Och återkomma. Och se till att den som får sig ärendet tilldelat också ringer upp.

Och fantastiska Telia! De ringde! Först felanmälningsmänniskan och, efter någon timme, Relacom-teknikern. Jag berättade för honom om tjälkraftsteorin och han återkom efter ganska kort tid och berättade att visst, tjälen hade lyft skåpet sådär en decimeter och dragit loss mina kablar och snart också grannarnas. Efter lagningen hade han testat med att ringa och hörde min utomhusringklocka som kvittens på att felet var lagat.

Att dataförbindelsen fungerat under en tid efter telefonavbrottet förklarade han med att trots att det behövs två trådar för att telefonen ska fungera räcker det med bara en för att en ADSL-förbindelse ska fungera. Det är förklaringen till att telefonen försvan först, då den första tråden rycktes loss, och att så småningom också dataförbindelsen bröts.

Reflexion Skulle jag redan efter första veckan ha brutit mig in i skåpet och lagat det själv?


 
avdelning: Allmänt   ämne:  

Goda anglicismer Konverter och router för fiberkabel


kommentarer

 1. Av  Tore  2007-02-27 17:10    #

  Alldeles nyss ringde en dam från Relacom för att be mej berätta om den här felanmälan och hur jag tycker att det hela avlöpte: Något bra? Något dåligt? — Jag hänvisade då till den här bloggsidan, enkelt för oss båda! Kanske har hon (eller hennes uppdragsgivare) också en kommentar att skicka — vi får se!

 2. Av  Relacom Kundservice  2007-02-28 09:57    #

  Hej Tore,
  Vill du vara vänlig och skriva med ditt telefonnummer som du felanmält, detta för att vi skall kunna vidarebefordra din blogg till berörd ansvarig person på Relacom.

  Tack på förhand
  Fia Andersson, Kundservice Relacom


  Svar: Jag har meddelat telefonnumret med e-posten / Tore
 3. Av  Tore Ericsson  2007-12-20 01:01    #

  Men Relacom – de hörde aldrig mera av sig. Och Telia (förresten kanske Teliasonera) har inte heller haft något att tillägga, men de har ju större problem att koncentrera sig på!


kommentera:

 
     
 
 
 
Upp
Om du misstänker att jag inte fått din kommentar: Skicka samma kommentar igen! Jag vill gärna visa din kommentar om den rör artikeln men har inte själv kontroll över att alla servrar fungerar... / Tore